Sabancı Müzesi dün • bugün • istanbul sergisi Sergisi Körcül Tarif
Erişilebilir dün • bugün • istanbul sergisine hoşgeldiniz.
dün • bugün • istanbul sergisi kapsamında 23 sanatçının farklı türlerde (fotoğraf, video, yerleştirme vb.) 23 eseri bulunmaktadır. Sergi müzenin -2. ve -3. katında bulunmaktadır.
Sergiyi bağımsız gezebilmeniz için bu sayfayı takip edebilirsiniz. Bu sayfada tüm serginin körcül tarifini, 23 eserin bilgi panosunun ve eser betimlemelerinin seslendirilmiş halini ve tüm müzenin körcül tarifini bulabilirsiniz. Ayrıca sergi alanında yer alan tüm eserlerin bilgi panosunun Braille alfabesi ile basılmış çeşitlemelerini de bulabilirsiniz.
Devam etmeden önce, müzede telefonların ve internetin çekmemesi ihtimalinden dolayı müze Wifi bağlanmanızı öneririz.
Bağlanmak için wifi arama bölümünden SSM Free Wifi isimli internet ağını bulunuz. Ağa bağlandıktan sonra internetin aktif olması için sizden bir erişim kodu istenecek. Erişim kodu bölümüne 79500 yazarak internete bağlanabilirsiniz. Gezi sırasında herhangi bir kopma yaşarsanız aynı işlemi tekrarlayın.
Sergi Alanına Ulaşmak İçin Aşağıdaki Maddeleri Takip Edebilirsiniz:
1. Güvenliğin bulunduğu X-Ray kapısından geçip saat 12 yönüne yürüyün. Karşınıza çıkan 4 basamaktan aşağıya inin.
2. Tuvaletler bu katta bulunmaktadır. Tuvaleti kullanmak isterseniz şu yolu izlemelisiniz.
a. Basamaklardan indikten sonra sağ duvarı bulun. Sağ duvarı referans alarak 12 yönünde ilerleyin. Duvarın bittiği yerde saat 2 yönünde devam edin. Bu yönde karşınıza bir koridor çıkacak. Koridora girip düz ilerleyin. Koridorun bitiminde sağa döndüğünüzde, hemen sol duvarda bel hizasında erkek tuvaletinin kapı el sensörünü bulacaksınız. Sensöre elinizi yaklaştırdığınızda kapı açılır. Tuvalet içine girildiğinde, saat 3 yönünde kabinler, tam karşıda pisuvarlar, saat 9 yönünde ise lavabo bulunur. Tuvaletten çıkmak için bu sefer kapının sağ tarafındaki sensöre elinizi yaklaştırmanız gerekmektedir.
b. Erkek tuvaletinin girişinin olduğu koridorda sol duvar takip edildiğinde kadın tuvaleti karşınıza çıkar. Kadın tuvaleti için, erkek tuvaletindeki bütün tarif aynı ve geçerlidir.
c. Tuvalet kullandıysanız sergi alanına doğru ilerlemek için ana girişin olduğu alana geri dönün
3. Giriş bölümündeki merdivenleri indikten sonra saat 12 yönünde yaklaşık 10 metre yürüyün. Düz yürüdüğünüzde karşınıza asansör çıkacak.
4. Eğer mont ve diğer eşyalarınızı bırakmak isterseniz vestiyeri kullanabilirsiniz. Vestiyeri kullanmak için asansör ile karşılaştığınız noktada saat 9 yönüne dönün. Döndükten sonra sağdaki duvarı ve merdiveni referans alarak saat 12 yönünde yaklaşık 5 metre ilerleyin. Vestiyer saat 3 yönünde kalacaktır.
5. Karşınıza çıkan asansör serginin bulunduğu -2 ve -3. katlara doğrudan inmemektedir. Bu yüzden ilk olarak buradaki asansör veya asansörün hemen sağındaki merdiven ile -1’inci kata inmelisiniz. Merdiven kullanmayı tercih ederseniz, merdivenler 3 blok halindedir. İlk iki blok düz, son blok sağa dönen bir yapıya sahiptir.
6. İnilen eksi birinci kattır. Bu katta Dün, Bugün, İstanbul sergisinden eserler bulunmamaktadır.
7. -2. kata ulaşmak için, inilen merdivenlerden tam sola dönerek duvarı takibe başlayın.
8. Birkaç metre yürüdükten sonra koridorda bir daralma hissedeceksiniz. Burada sağa doğru L şeklinde çıkıntısı olan bir duvara rastlayacaksınız. Bastonunuzu L şeklindeki bu duvara çarptırabilirsiniz. Önce sağ sonra sol yaparak L şeklindeki koridorun içinden geçin.
9. L şeklindeki koridordan çıktıktan sonra duvarı sağa alarak saat 12 yönünde yaklaşık 15 metre yürüyün.
10. Duvar bittiğinde koridor boşluğu fark edeceksiniz. Saat 1 yönüne doğru karşıya geçtiğinizde, 3 metrelik geniş bir kapı boşluğu bulacaksınız.
11. Kapıdan girince hemen solunuzda -2 ve -3. kata inen merdivenleri bulacaksınız. Eğer merdiven yerine asansör kullanmayı tercih ederseniz tam merdivenlerin karşısında saat 2 yönüne ilerleyip aynı katlara inen asansörlere ulaşabilirsiniz. İlk eserden itibaren sergi içinde bağımsızca gezebilmeniz açısından merdiven kullanmanızı öneririz.
12. -2. kata inen merdivenler 3 blok şeklindedir. Bu merdivenleri takip ederek eksi ikinci kata ulaşabilirsiniz.
13. -2. kata inen bu 3 blok merdivenin düz 2 bloğunu bitirdiğinizde sol duvarda Murat Germen – Metrukiyetin Sathi Meşruiyeti eserinin bilgi panosu bulunmaktadır.
14. Bilgi panosuna sırtınızı verip düz devam ettiğinizde sağınızda son merdiven bloğunu bulacaksınız. Bu merdiven bloğunu indiğinizde -2. kata ulaşmış olacaksınız. Bu L şeklindeki kırmızı duvarın üzerinde Murat Germen’in eseri bulunmaktadır.
Murat Germen – Metrukiyetin Sathi Meşruiyeti, Eser Bilgi Panosu
Murat Germen – Metrukiyetin Sathi Meşruiyeti, Eser Betimleme Metni
15. Merdivenleri bitirip trabzanı sağınıza alıp saat 12 yönünde devam edin. Asansör ve merdiven karşılıklıdır. Trabzan bittiğinde sağ tarafa U dönüşü yapıp aşağı inen merdivenleri takip ettiğinizde de -3. kata ulaşabilirsiniz
-2. Kat
1. Sağınızdaki trabzanlar bittikten sonra alt kata inmeden saat 3 yönüne dönerek, yaklaşık 2 metre yürüdüğünüzde büyük sergi alanına giriş yapmış olacaksanız.
2. Bu noktada sağınızda kaldırım yüksekliğinde ahşap bir yükseklik fark edeceksiniz.
3. Kaldırıma çıkıp sağ duvarı takip ettiğinizde duvarın üzerinde iki adet bilgi panosu bulacaksınız. Panolardan ilki, dün • bugün • istanbul sergisinin genel bilgi panosudur. İkinci pano ise Erişilebilir Her Şey’in bu sergiyi erişilebilir yaparken geçirdiği süreci ve erişilebilirliğin önemini anlattığı bilgi panosudur.
4. Bu kata asansörle geldiğinizde ise bilgi panolarına ulaşmak için, asansörden çıktıktan sonra saat 11 yönünde birkaç metre ilerlediğinizde aynı ahşap yükseltiye ulaşacaksınız.
dün • bugün • istanbul Sergisinin Genel Bilgi Panosu
Erişilebilir Her Şey Sergi Erişilebilirliği Metni
5. Bilgi panolarının bulunduğıu yükseltide duvarı sağınıza alarak ilerlediğinzde bastonunuz bir duvara çarpacak. Bu noktada sola dönerek çıktığınız ahşap yükseltiden inin ve duvarı sağınıza alarak yürüyün. Bu duvarda Ahu Akgün’ün Vitaspirit eserini bulacaksınız. Devam ettiğinizde bastonunuz bir duvara daha çarpacak. Bu noktada sola dönerek duvarı takip etmeye devam edin. Takip etiğiniz duvar üstünde Ahu Akgün – Vitaspirit eserinin bilgi panosu bulunmaktadır. Ahu Akgün’ün resmettiği iki tablo da karşılıklı iki duvarda konumlanmaktadır.
Ahu Akgün – Vitaspirit, Eser Bilgi Panosu
Ahu Akgün – Vitaspirit, Eser Betimleme Metni
6. Bu dikdörtgen alanın kenarlarını bitirdiğinizde sağ tarafta bir boşluk fark edeceksiniz. Burası bir balkon boşluğudur. Boşluğun hemen kenarında sağ duvarda Mekanda Adalet Derneği – Kanal İstanbul: Bir Distopya eserinin bilgi panosu bulunmaktadır. Balkon boşluğuna gidildiğinde bir baston boyu kadar bir girinti hissedecek ve demirlere çarpacaksınız. Bu noktada Mekanda Adalet Derneği’nin eserinin bulunduğu alt kattaki oda su an bulunduğunuz balkondan seyredilmektedir.
Mekanda Adalet Derneği – Kanal İstanbul: Bir Distopya, Eser Bilgi Panosu
Mekanda Adalet Derneği – Kanal İstanbul: Bir Distopya, Eser Betimleme Metni
7. Yaklaşık 3 metre uzunluğundaki bu balkonu sağınıza alarak 12 yönünde devam edin.
8. Saat 12 yönünde devam ettiğinizde bastonunuz bir duvara çarpacak. Bu duvarı takip ettiğinizde duvar etrafında 270 derece dönerek zemini ahşap olan bir alana ulaşacaksınız.
9. Bu alana girmeden tam karşıya düz şekilde yürümeye devam edin.
10. Karşıya yürürken bastonunuzu sağa ve sola hareket ettirdiğinizde, farklı zemin yapısını ve sesini hissedeceksiniz. Yürüdüğünüz zemin mermer, sağ taraftaki geniş alanın zemininin ise ahşaptan olduğunu fark edeceksiniz.
11. Yan taraftaki ahşap kısma geçmeden mermer üzerinde düz şekilde yürümeye devam edin.
12. Bastonunuzun vurduğu karşı duvarda Cemre Yeşil Gönenli – Hayal ve Hakikat eserinin bilgi panosu bulunmaktadır.
Cemre Yeşil Gönenli – Hayal ve Hakikat, Eser Bilgi Panosu
Cemre Yeşil Gönenli – Hayal ve Hakikat, Eser Betimleme Metni
13. Bilgi panosunu sola alarak ve sol duvarı takip ederek geniş odaya girebilirsiniz. Bu odada soldan yürümeye başlamanızın nedeni, eserlerin anlam ve hikaye bütünlüğünün soldan sağa kurgulanmış olmasıdır. Soldan takibe başladığınız bu oda oldukça büyük bir kare şeklindedir ve her kenarında farklı sanatçının eserleri yer almaktadır. Ayrıca odanın tam ortasında bel, karın, boyun ve baş hizasına gelebilecek çeşitli boyutlardaki davul zillerinden oluşan bir sanat eseriyle karşılaşacaksınız. Bu yüzden eğer ortadan yürümek isterseniz ziller baston hizasının üstünde kaldığından güvenliğiniz için bastonu kullanmadığınız elinizle bedeninizi koruyun.
14. Bu karenin Cemre Yeşil Gönenli’nin işlerin bulunduğu kenarlarda bazı eserler duvara tam yapıştırılmadığı için duvar takibi yaparken, baston eserlerin arasına girebilir. Hem eserlere zarar vermemek hem de sizin güvenliğiniz açısından duvar takibi dikkatli yapılmalıdır.
15. Cemre Yeşil Gönenli’nin eserinin bulunduğu iki kenar geçildiği zaman, diğer kenarın başladığı yerde Canan Erbil – Yâdigar eserinin bilgi panosu bulunmaktadır. Bu duvar boyuncada eserini görmekteyiz.
Canan Erbil – Yâdigar, Eser Bilgi Panosu
Canan Erbil – Yâdigar, Eser Betimleme Metni
16. Bu kenarı geçip sağa döndüğünüzde hemen solunuzda Korhan Karaoysal – İstanbul: Tanıdık Bir Kalabalık eserinin bilgi panosu bulunmaktadır.
Korhan Karaoysal – İstanbul: Tanıdık Bir Kalabalık, Eser Bilgi Panosu
Korhan Karaoysal – İstanbul: Tanıdık Bir Kalabalık, Eser Betimleme Metni
17. Bu duvar yine soldan devam edilip geniş koridora çıkmak üzereyken, tam solda Ege Kanar – Vasıta eserinin bilgi panosu bulunmaktadır.
Ege Kanar – Vasıta, Eser Bilgi Panosu
Ege Kanar – Vasıta, Eser Betimleme Metni
18. Büyük kareyi dolaşarak bitirdiğinizde büyük kareye girdiğiniz geniş koridora çıkacaksınız. Bu büyük alana çıkar çıkmaz mermer – ahşap zemin farkını tekrar hissedeceksiniz. Mermer alana geçtiğinizde geniş kare sağınızda kalacak şekilde saat 3 yönüne dönüp, düz devam edin. Düz devam ettiğinizde bastonunuz bir duvara çarpacak. Bu duvarı sağınıza alarak yürümeye başlayın.
19. Bu duvarı takip ederken yürüdüğünüz koridor zaman zaman genişleyen, zaman zaman daralan ve gidiş yönünüzde odacık ve girintilerin olduğu bir alandır.
20. Sağ duvarı takip ederken sanatçıların eserlerinin yanından yürüyor olacaksınız. Bu koridordaki eserler daha narin olduğu için dokunmamanızı, sizin için hazırladığımız eser betimlemesini dinlemenizi rica ederiz.
21. Bu koridora girdiğinizde hemen sağ tarafta Begüm Yamanlar – Boğaz’ın Suları Çekildiği Zaman eserinin bilgi panosu bulunmaktadır.
Begüm Yamanlar – Boğazın Suları Çekildiği Zaman, Eser Bilgi Panosu
Begüm Yamanlar – Boğazın Suları Çekildiği Zaman, Eser Betimleme Metni
22. Bu koridoru takip ederken karşınıza ufak bir kolon çıkacak. Bu kolonu sağınıza alarak kolonun yanından geçin. Tam bu kolonun yanından geçerken zeminin mermerden tahtaya döndüğünü hissedeceksiniz.
23. Bu kolonun yanından geçtikten sonra yine sağ duvarı takip edin. Burada kolonu geçer geçmez bir boşluk hissedeceksiniz. Bu boşluğa direk girmemek için kolonun yanından geçerken saat 1 yönüne ilerleyin ve bastonunuzla duvarı bulun. Bu duvarın üzerinde Örsan Karakuş – Haydarpaşa Garı eseri bulunuyor.
24. Duvarı takip ederken bir girintiyle karşılacaksınız. Bu girintinin hemen sağ duvarında Örsan Karakuş – Haydarpaşa Garı eserinin bilgi panosu bulunmaktadır.
Örsan Karakuş – Haydarpaşa Garı, Eser Bilgi Panosu
Örsan Karakuş – Haydarpaşa Garı, Eser Betimleme Metni
25. Karşı duvarda ise Serkan Taycan’ın – İki Deniz Arasında İki Ayak ve İki Teker, eserinin bilgi panosu bulunmaktadır.
Serkan Taycan – İki Deniz Arasında İki Ayak ve İki Teker, Eser Bilgi Panosu
Serkan Taycan – İki Deniz Arasında İki Ayak ve İki Teker, Eser Betimleme Metni
26. Bu girintiyi geçince sağ tarafta bir boşluk hissedeceksiniz. Buradan sağa döndüğünüzde video gösteriminin de yapıldığı 2 odadan oluşan bir koridora gireceksiniz.
27. Bu koridorda ses işaretlerini, perdelerini ve duvarları takip ederek dolaşabilirsiniz. Koridora girdiğinizde sağda hissedeceğiniz perde, Serkan Taycan’ın videosunun oynatıldığı odaya açılır. Perdeden içeri girdiğinizde saat 9 yönündeki duvarda video oynamaktadır. Videoyu izlerken dilerseniz saat 11 yönündeki alçak banka oturabilirsiniz.
28. Serkan Taycan’ın perdesini sağınıza alıp koridoru düz devam ettiğinizde, sağda bir duvar hissedeceksiniz. Bu duvarda Eser Epözdemir’in (Sadece Yüzünüzü Değil), Ruhunuzu da Yıkayınız eserinin bilgi panosu bulunmaktadır.
Eser Epözdemir – (Sadece Yüzünüzü Değil), Ruhunuzu Da Yıkayınız, Eser Bilgi Panosu
Eser Epözdemir – (Sadece Yüzünüzü Değil), Ruhunuzu Da Yıkayınız, Eser Betimleme Metni
29. Saat 12 yönünde ilerlediğinizde duvarın bitiminde koridoru kapatan bir perdeyle karşılaşacaksınız. Bu perdeyi geçtiğinizde Eser Epözdemir’in sanat eserinin bulunduğu odaya ulaşmış olacaksınız.
30. Perdenin arkasına geçildiğinde Eser Epözdemir’in 7 farklı silindirden oluşan eser alanına gireceksiniz. Silindirler bir daire oluşturacak şekilde aralıklı olarak konumlandırılmış. Burada ilk silindiri bulabilmek için saat 1 yönüne hareket edip bastonu ilk silindire çarptırmak gerekmektedir.
31. Eser Epözdemir’in sanat eserini oluşturan sütunlar bir tarafı kıvrımlı bir tarafı düz ortadan kesilmiş silindir şeklindedir. Burada bastonu silindirin kavisli kısmına vuurduktan sonra sutunun etrafında dönerek düz olan ön kısmına geçmelisiniz. Silindirin ön kısmına geçtiğinizde, silindirin üzerinde ekran olan ön kısmıyla karşılacaksınız. Burada bir adım geri attığınızda, silindirlere gömülmüş ekranlarda yayınlanan röportajların sesini aktifleştiren sensörün üzerine basmış olacaksınız. Bu sensörün üzerine bastığınız sürece ekranda oynayan videonun sesi aktifleşir.
32. Sonraki silindirler arasında sağdan sola bir saat kadranı şeklinde devam ederek ilerleyebilirsiniz. Diğer silindirlerde de ses sensörü aynı şekilde çalışmaktadır.
33. Son silindiri de bastonla bulup dinledikten sonra, saat 2 yönünde perdeyi bularak dışarı doğru çıkabilir ve sağ duvarı takibe başlayabilirsiniz.
34. Sağ duvar takibi yapılırken bir boşluk hissedeceksiniz. Burayı saat 1 yönünde geçiniz ve sağdaki diğer duvarı bulun.
35. Bu duvarı bitirdiğinizde sağa doğru dönerek geldiğiniz geniş koridora ulaşabilirsiniz.
36. Odadan geniş koridora döndüğünüzde, hemen sol tarafınızda karton köprülerden oluşan Nora Byrne’ın eseri bulunmaktadır. Bu eser çok kırılgan bir yapıya sahiptir. Bu yüzden, sol tarafa çok açılmayın ve bastonu da sol ayağınızın dışına taşırmayın. Birkaç metre sonra, yani bu eseri geçtiğinizde bastonu daha rahat kullanmaya devam edebilirsiniz.
Nora Byrne – Şimdi Temassız Geçebilirsiniz, Eser Bilgi Panosu
Nora Byrne – Şimdi Temassız Geçebilirsiniz, Eser Betimleme Metni
37. Sağ duvarı takip ettiğinizde bir perdeye rastlayacaksınız. Perdeyi işaret olarak kullanıp sağınıza alın ve dikkatlice ilerleyin.
38. İlerlerken yerde ufak bir tümsek oluşturmuş kablo kanalını hissedeceksiniz.
39. Bastonunuzla kablo kanalını sola doğru takip edin. Bastonunuz kablonun sol ucunda, yerde bulunan taş-moloz yığınına çarpacak. Bu moloz yığını Sinan Tuncay’ın müze için hazırladığı bir sanat eseridir. Eserin bilgi panosu sanat eserinden uzakta bulunmaktadır. Eser bilgi panosu ve betimleme metni bilgi panosunun asılı olduğu duvara gelindiğinde verilecektir.
40. Moloz yığınını solunuza alarak saat 9 yönüne dönün ve düz şekilde ilerleyin. Yaklaşık 3 metre sonra bastonunuz Neslihan Koyuncu Bali’nin sanat eserinin sergilendiği duvara çarpacak. Bu duvarı sağınıza alarak yürümeye devam edebilirsiniz.
41. Ancak bu duvarda, duvara yerleştirilmiş 20-30 cm uzunluğunda bazı demirler bulunmaktadır. Bu yüzden duvar takibi sırasında vücudunuz duvardan uzak olmalı, bastonunuz ise duvarı daha geniş açıyla takip etmelidir.
42. Bu demirleri geçince Neslihan Koyuncu Bali’nin – Yansıma Kompozisyonları eserinin bilgi panosu bulunmaktadır.
Neslihan Koyuncu Bali – Yansıma Kompozisyonları, Eser Bilgi Panosu
Neslihan Koyuncu Bali – Yansıma Kompozisyonları, Eser Betimleme Metni
43. Duvarı takip etmeye devam ettiğinizde moloz yığınları eserinin sahibi Sinan Tuncay’ın – Dik Yapı adlı eserinin bilgi panosu bulunmaktadır. Sanat eseri bilgi panosunun yanında konumlandırılmamıştır. Bilgi panosunun olduğu duvara yüzünüzü döndüğünüzde sanat eseri saat 5 yönünde kalmaktadır.
Sinan Tuncay – Dik Yapı, Eser Bilgi Panosu
Sinan Tuncay – Dik Yapı, Eser Betimleme Metni
44. Yine aynı duvar üstünde kırılgan köprülerden oluşan eserin sahibi Nora Byrne’ın – Şimdi Temassız Geçebilirsiniz eserinin bilgi panosu bulunmaktadır. Aynı zamanda eser saat 3 yönünde yaklaşık 4 metre uzaklıktadır.
Nora Byrne – Şimdi Temassız Geçebilirsiniz, Eser Bilgi Panosu
Nora Byrne – Şimdi Temassız Geçebilirsiniz, Eser Betimleme Metni
45. Aynı duvarı takip ederken yürüyüş yolunuzun daraldığını sesten hissedeceksiniz. Burada Aslı Narin – Bir Direniş Olarak Oyun eserinin bilgi panosu bulunmaktadır. Sanat eseri de bilgi panosuna yüzünüzü döndüğünüzde saat 8 yönünde kalmaktadır.
Aslı Narin – Bir Direniş Olarak Oyun, Eser Bilgi Panosu
Aslı Narin – Bir Direniş Olarak Oyun, Eser Betimleme Metni
46. Aslı Narin’in beton kolonlar ve kolonlar içinde plastik yuvarlaklardan oluşan sanat eserinin kapladığı geniş alan nedeniyle yürünecek alan burada daralıyor. Beton kolonların içine gömülmüş plastik yuvalaklar kırılgan olduğundan duvara yakın şekilde ve bastonunuzu dar açıyla kullanarak geçiniz.
47. Bu betonları geçtikten sonra karşınıza bir duvar çıkıyor. Bu duvarı sağınıza alıp yürüdüğünüzde geniş koridora tekrar ulaşmış olacaksınız.
48. Bu duvarı sağınıza alıp 6-7 metre yürüdüğünüzde bastonunuz bir engele çarpacak. Burada Deniz Ezgi Sürek – Memento Mori eserinin bilgi panosu bulunmaktadır. Eser sağınızdaki duvarda bulunmaktadır.
Deniz Ezgi Sürek – Memento Mori, Eser Bilgi Panosu
Deniz Ezgi Sürek – Memento Mori, Eser Betimleme Metni
48. Bu bilgi panosunu geçtikten sonra sağda bir boşluk hissedeceksiniz. Burası asansöre giden boşluktur. Boşluğa girdiğinizde asansör hemen sağınızda kalmaktadır.
49. Asansör ile merdivenler karşılıklıdır. Bir alt kat olan -3.’e inmek için bu asansör ya da karşısındaki merdivenler kullanabilirsiniz. Sergiyi bütüncül olarak gezebilmeniz açısından merdivenleri kullanmanızı öneririz.
-3. Kat
1. Eksi ikinci kattan eksi üçüncü kata inmek için asansörün tam karşısında bulunan merdivenler kullanılabilir. Asansörü arkanıza alarak 12 yönüne ilerlediğinizde merdivenlere ulaşacaksınız. Aralarında düz bir alan bulunan bu 2 blok merdivenden ininiz. Merdivenden indikten sonra sola doğru döndüğünüzde, eksi üçüncü kata ulaşmak için bir blok merdivenden daha inmeniz gerekiyor.
2. Son merdiveni indiğinizde artık eksi üçüncü kata ulaşmış olacaksınız. Burada sağ duvarı bulup duvarı takip edin. Sonrasında bastonunuz metal bir yangın söndürme tüpüne çarpacak. Metal yangın tüpünü sağınıza alıp yürüdüğünüzde, girinti içinde bir duvar bulacaksınız. Bu girintinin yanından geçerek sağ duvarı takibe başlayabilirsiniz.
3. Hemen sağda bir başka girinti hissedeceksiniz. Burada, sağ duvarda Zeynep Kaynar – Ras(t)gele eserinin bilgi panosu bulunmaktadır. Bilgi panosunun karşı duvarına Zeynep Kaynar’ın çerçevelerden oluşan eseri yerleştirilmiştir.
Zeynep Kaynar – Ras(t)gele, Eser Bilgi Panosu
Zeynep Kaynar – Ras(t)gele, Eser Betimleme Panosu
4. Bu eserin olduğu duvarı sağınıza alıp duvarı takip ettiğinizde, kıvrımlı bir sütuna geldiğinizi hissedeceksiniz. Sütun çevresinde sütunu takip ederek saat 3 yönüne döndüğümüzde büyük dikdörtgenden oluşan bir odaya gireceksiniz.
5. Bu dikdörtgen odada duvarlara ve yere projeksiyon ile yansıtılmış görüntülerden oluşan Mekanda Adalet Derneği’nin, Kanal İstanbul: Bir Distopya eseri bulunmaktadır.
6. Odaya girdikten sonra sağ duvarı takip ederek büyük bir dikdörtgen olan odanın kenarlarını dolaşmış olacaksınız. Duvar takibi yapmaya devam ederken bir noktada dikdörtgen odanın diğer çıkışı olan perdeyle kapatılmış bir bölüm hissedeceksiniz. Bu perdeyi sağınıza alarak duvar takibine devam edin. Böylece büyük dikdörtgen odanın yine perdeyle kapatılmış girişine ulaşacaksınız.
7. Perdeyi işaret alarak bu dikdörtgenden çıkıp sağ duvarı takip etmeye devam edin. Burada, sağ duvarda Mekanda Adalet Derneği’nin üst kattaki ile aynı olan bilgi panosu bulunmaktadır.
8. Sağ duvarı takip etmeye devam ettiğinizde, bastonunuzla bir perde boşluğunu fark edeceksiniz. Tam burada Burak Dikilitaş’ın – Metro eserinin bilgi panosu bulunmaktadır.
Burak Dikilitaş – Metro, Eser Bilgi Panosu
Burak Dikilitaş – Metro, Eser Betimleme Metni
9. Bu duvarı bitirdiğinizde duvar sola doğru dönüyor ve karşınıza yine perdeyle kapatılmış bir odacık çıkacak. Bu odanın farklı ve yoğun bir kokusu var.
10. Bu perdenin arkasına geçerek odayı yine duvar takibiyle dolaşıp aynı kapıdan çıkabilirsiniz.
11. Odadan çıktıktan sonra, hemen sağ duvarı takibe başlayın. Burada az önceki yoğun kokulu odanın sanatçısı olan Eren Sulamacı’nın – Dolaysız Peyzaj, eserinin bilgi panosu bulunmaktadır.
Eren Sulamacı – Dolaysız Peyzaj, Eser Bilgi Panosu
Eren Sulamacı – Dolaysız Peyzaj, Eser Betimleme Metni
12. Bu alanın tam ortasında bir eser bulunmaktadır. Saat 11 yönüne ilerlerseniz bir muşamba ile karşılaşacaksınız. Bu, içinde dolaşmaya izin veren, metal tünelden oluşan bir sanat eseridir. Sanatçısı Didem Erbaş’tır. Muşambayı araladıktan sonra metal bir zeminden oluşan tünele girebilirsiniz. Yaklaşık 5 metre sonra yine muşambayı aralayıp tünelin diğer kapısından çıkabilirsiniz. Çıktığınız anda saat 3 yönünde ilerleyiniz ve alanın sağ duvarını bulunuz.
13. Bu muşambadan tünele hiç girmeden sağ duvarı takip ettiğinizde, sağda bir boşluk hissedeceksiniz. Bu boşluğa girmeden önce duvarda Didem Erbaş’ın – İnsana Yuvasından Uzak eserinin bilgi panosu bulunmaktadır.
Didem Erbaş – İnsana Yuvasından Uzak, Eser Bilgi Panosu
Didem Erbaş – İnsana Yuvasından Uzak, Eser Betimleme Metni
14. Sağ tarafta video gösterimi olan bir oda bulunmaktadır. Bu odayı duvar takibi ile gezebilirsiniz. Girişin tam çaprazındaki köşede her iki duvara da yansıtılmış bir video yerleştirme bulunmaktadır. Odayı gezdikten sonra tam koridora çıkarken Beril Ece Güler’in – -scape, eserinin bilgi panosu bulunmaktadır.
Beril Ece Güler – -scape, Eser Bilgi Panosu
Beril Ece Güler – -scape, Eser Betimleme Metni
15. Koridor, sağ duvar tarafından takip edildiğinde duvarda Sıla Ünlü İntepe’nin – Animalium İstanbul eserinin bilgi panosu bulunmaktadır.
Sıla Ünlü İntepe – Animalium İstanbul, Eser Bilgi Panosu
Sıla Ünlü İntepe – Animalium İstanbul, Eser Betimleme Metni
16. Sıla Ünlü İntepe’nin eseri bir perdeye yansıtıldığı için, duvar takibiyle bu perdenin önünden geçerken izleyenlere engel olunabilir. İzleyicilere engel olmamak açısından Sıla Ünlü İntepe’nin bilgi panosuna ulaştığınızda, bilgi panosuna sırtınızı verin ve saat 2 yönünde yürüyün.
17. Birkaç metre sonra bastonunuz ahşap bir engele çarpacak. Bu Onur Özen’in İstanbul Nerede?, adlı eseridir. Onur Özen’in eserindeki bu ahşap yapı yaklaşık 20 cm’lik bir basamak yüksekliğindedir. Bu ahşap yapıyı takip ettiğinizde -3. kata indiğiniz merdivene ulaşabilirsiniz. Yaklaşık 20 cm’lik basamak yüksekliğindeki bu ahşap platforma çıkıp duvara doğru hareket ettiğinizde, duvar üstünde Onur Özen’in İstanbul Nerede eserinin bilgi panosu bulunmaktadır.
Onur Özen – İstanbul Nerede?, Eser Bilgi Panosu
Onur Özen – İstanbul Nerede?, Eser Betimleme Metni
18. Eğer Onur Özen’in eserine bastonunuzu çarptırdıktan sonra saat 2 yönündeki boşluğa ilerlerseniz sizi eksi ikinci kata götürecek asansöre ulaşabilirsiniz.
19. Asansör kullanmak istemezseniz, Onur Özen’in bilgi panosunun kenarındaki merdivenleri kullanarak eksi ikinci kata çıkabilirsiniz.