Emirgan Sakıp Sabancı Müzesine Ulaşmak İçin Aşağıdaki Adımları İzleyebilirsiniz
1. Emirgan Sakıp Sabancı Müzesi’ne toplu taşımayla ulaşmak için, 4. Levent Durağından EL2 numaralı Emirgan – 4. Levent metro hattı veya Beyoğlu Park Otel durağından 42T numaralı Taksim –Bahçeköy rotalı otobüslere binilmesi ve Emirgan Çınaraltı durağında inilmesi gerekmektedir. 42T numaralı otobüse, Yenikapı – Hacıosman metro hattındaki Taksim durağından aktarma yapılabilmektedir. Yenikapı – Hacıosman metro hattına ise, Marmaray’ın Yenikapı istasyonundan veya diğer metro hatlarından aktarma yapılabilmektedir.
2. 4. Levent yönünden geliniyorsa, Çınaraltı durağında inildikten sonra saat 1 yönünde yolun karşısına geçilmelidir. Sonrasında müzenin araç giriş kapısından içeri girilebilmektedir.
3. Yukarıdaki duraklar Taksim ve 4. Levent tarafından gelen ziyaretçiler için geçerlidir. Sarıyer tarafından gelen ziyaretçiler için ise EL2 numaralı otobüse Sarıyer – Emirgan durağından ulaşılabilir. Sarıyer tarafından gelirken ineceğiniz durak yine Emirgan Çınaraltı durağı olmalıdır. Ancak Sarıyer tarafından gelindiğinde ineceğiniz Çınaraltı durağı, müzenin tam önünde yer almamaktadır. Bu nedenle Sarıyer tarafından gelirken Çınaraltı Durağı’nda indiğinizde, yolu sağınıza alarak otobüsün geldiği yönde ilerlerseniz müzenin araç girişi solunuzda kalacaktır
4. 42T numaralı otobüs ile Sarıyer’den gelecek ziyaretçiler için de Sarıyer – Bahçeköy durağından otobüse binmeniz gerekiyor. Çınaraltı durağında indikten sonra yine yolu sağınıza alarak otobüsün geldiği yöne ilerleyin. Müze araç girişi solunuzda kalacaktır.
Araç giriş kapısından girildikten sonra serginin olduğu binaya ulaşmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
1. Araç giriş kapısının demiri bulunduktan sonra hemen yolun sağ yanında yer alan su kanalına bastonunuzu koyarak yürümeye başlayın.
2. Bastonla kanalı işaret alıp takip ederken, yol üstünde araçları yavaşlatmak için bulunan bir tümsek üzerinden geçeceksiniz. Meraklanmadan baston ile su kanalını işaret alıp yürümeye devam edin.
3. Bu tümsek geçildikten sonra su kanalı hafif sağa doğru dönmektedir. Yol sağa doğru dönüp düzleştiğinde, birkaç metre sonra baston kullanma seviyesinin üzerinde ve bel hizasına gelen, çarpabileceğiniz bir engel ile karşılaşacaksınız.
4. Bel hizasına gelen bu engeli sağınıza alarak yolun karşısına geçin. Yolun karşısına geçtiğinizde su kanalı artık sol tarafınızda bulunacaktır. Sol tarafta bulunan su kanalını takip etmeye başlayın.
5. Solunuzdaki su kanalını takip ederken, boyları kısa ve kanala bitişik olan çalılara dikkat ederek yürüyün. Bu sırada solunuzda bir havuz sesi de duyacaksınız.
6. Çalılar bittiğinde bir boşluk fark edeceksiniz. Bu boşluktan sola doğru dönüp saat 1 yönüne birkaç adım atarak çalıları tekrar bulun.
7. Burada çalıları sağınıza alıp yürüdüğünüzde merdivenlere ulaşacaksınız.
8. 11 basamaktan oluşan bu ilk blok merdivenleri soldan takip ederek çıkın.
9. Merdivenler bittiğinde saat 11 yönünde hafif sola doğru dönün.
10. Hafif sola döndüğünüzde, geniş bir ara sahanlığa ulaşacaksınız. Zemini büyük taşlardan oluşan bu ara sahanlık sonrasında 7 basamaklı merdiven bloğundan devam edin.
11. 7 basamaklı merdiven bloğunu çıktıktan sonra başka bir ara sahanlık ile karşılaşacaksınız. Bu ara sahanlık geçildiğinde 14 basamaklı bir başka merdiven bloğuna ulaşıyorsunuz.
12. 14 basamaklı merdiven bloğunu çıkınca, başka bir geniş ara sahanlığa ulaşacaksınız. Bu ara sahanlıkta halı dokusuna benzer yumuşak bir zeminle karşılaşacaksınız. Bu zemin üzerinde saat 11 yönünde yürüyün.
13. Bu yumuşak zemin bittiğinde, maksimum birkaç santim yüksekliğinde demir materyalden oluşan bir kot farkına rastlayacaksınız. Bu kot farkını geçip hafif sola döndüğünüzde, 17 basamaklı bir merdiven bloğuna ulaşacaksınız.
14. 17 basamaklı bu bloğu çıktıktan sonra, uzun bir sahanlığa ulaşacaksınız. Bu yolu dümdüz yürüdüğünüzde, 10 basamaklı bir başka merdiven bloğuna ulaşacaksınız. Bu bloğun hemen bitiminde yarım basamaklık bir yükselti daha var. Bu yükseltinin hemen önünde merdivene dik bir su kanalı var. Bu bölgede ayak burkulmasına ve yaralanmalara karşı dikkatli olmak gerekli.
15. Merdivenler bitince sola doğru dönerek araba yolundan hafif bayır tırmanmaya başlayın. Devam ettiğiniz bu yolun sağındaki su kanalını bulup hafif sağdan ve bayır yukarı yürümeye devam edin. Yol düzleştiğinde sağ tarafınızda su kanalının bitip çalıların başladığını hissedeceksiniz. Kanal yerine çalıları işaret alarak yürümeye devam edin.
16. Çalıların hemen bitiminde bastonunuz bir direğe çarpacak. Bu direğe çarpınca direğin sağ kenarındaki merdivenlerden yukarı çıkın.
17. Yüzeyleri geniş 6 basamaktan oluşan bu merdiven bloğunu çıktıktan sonra, saat 12 yönünde düz devam edin. Müze giriş kapısının solda olmasında dolayı geniş mermer yolun sol duvarını referans olarak alabilirsiniz.
18. Saat 12 yönünde yürüdüğünüzde küçük bir kot farkına ulaşacaksınız. Eğer sol duvarı takip ederseniz kot farkından önce bir çöp kutusuna çarpacaksınız.
19. Kot farkını çıktığınızda sol duvarı takip ederek saat 12 yönünde yürüyün. Yaklaşık 2 metre ilerlediğinizde, çok yüksek olmayan metal kenarlıklı paspas bir eşiğe çarpacaksınız.
20. Metal kot farkına çarptığınızda giriş kapısı saat 9 yönünüzde kalacak. Giriş kapısına ulaştınız. Giriş kapısı sensörlü bir kapıdır ve sizi gördüğünde açılacaktır. Bu kapıdan girildiğinde müzenin sıfırıncı katına ulaşmış olacaksınız.
21. Giriş kapısından girdikten sonra X- Ray kabininden geçmeden saat 3 yönüne döndüğünüzde, cafe ve müze shop kısmına ulaşabilirsiniz. Ancak burası oldukça dar ve her iki tarafta da çeşitli engel ve kırılacak malzemelerle doludur. Yavaş yürünmesi, bastonun çok yumuşak ve dar açıda kullanılması gerekmektedir.
22. Sensörlü kapıdan geçtiğinizde ve saat 12 yönünde ilerlediğinizde sert bir zeminden geçerek daha yumuşak, halı dokusuna benzeyen bir zemine ulaşacaksınız.
23. Halı dokusuna sahip zeminden yürümeye devam ettiğinizde X-Ray güvenlik noktasına ulaşacak ve X-Ray kabininden geçeceksiniz.
24. X-Ray kapısından geçip halı bittiğinde hemen solda bir duvar olacak. Bu duvarda bulunan QR kodu okutarak veya aşağıdaki buton ile müze ve erişilebilirlik hakkında birçok bilgiye erişebilirsiniz.
Dün, Bugün, İstanbul Sergisi’nin müze içi körcül tarifi için tıklayın.