Skip to main content

2021’de Engellilik ve Erişilebilirlik

2021 doğal afetler, ekonomik dalgalanmalar ve pandemi gibi pek çok sebepten dolayı hepimiz için zorlayıcı bir yıl oldu. Engellilik ve erişilebilirlik alanında da 5 bin 378 erişilebilirlik yasasının ertelenmesinden yapılan bilinçsiz açıklamalara kadar motivasyonumuzu düşüren olaylar da yaşandı. Öte yandan bu yazımızda biraz daha yüzümüzü güldürecek olaylara değinmek istiyoruz. Ulusal ve uluslararası ölçekte 2022’de bize ilham olabilecek 10 olayı derlemeye çalıştık.

Bir evrensel tasarım örneği

Şubatta Nike, el kullanmadan kolayca giyilebilecek Go Flyease ayakkabı modelinin lansmanını yaptı. Ellerini kullanmakta zorluk yaşayan veya motor becerileri farklı olan engellenen bireylerin ötesinde bağcıklarla uğraşmak istemeyen herkesin hayatını kolaylaştıran bir model olan Flyease güzel bir evrensel tasarım örneğiydi.

Her Abilities Ödülü Türkiye’de

Alanda hak savunuculuğuyla ve çabasıyla fark yaratmış engellenen kadınların görünür kılındığı uluslararası Her Abilities Ödülü’nün 2020 kazananları şubatta açıklandı. Türkiye’den Gamze Elibol, 48 ülkeden 124 aday arasından kültür sanat kategorisinin kazananı oldu. Gamze Elibol’un en öne çıkan girişimlerinden Türkiye Engelsizler Kültür Sanat Merkezi hakkındaki bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.

Avrupa’nın 10 yıllık engellilik stratejisi

Mart ayında EU Disability Rights Strategy 2021-2030 açıklandı. Engelli örgütlerini “görünmeyen” engeller dâhil her engel grubuna yönelik erişilebilirliği, bağımsız hareketi ve katılımı destekleme hedefi güden stratejiyi gözden geçirmeye davet ediyoruz.

Hollywood’a kapsayıcılık çağrısı

Nisan ayında 80’i aşkın aktör ve eğlence sektörü profesyoneli Hollywood’da engele dayalı ayrımcılık karşıtı açık bir mektup imzaladı. Mektupta yapımlardaki engelli temsilinden engellenen karakterleri engeli olmayan aktörlerin canlandırmasına kadar birçok konuya değinildi.

Yılın girişimi Türkiye’den

Akıllı baston ve navigasyon uygulaması gibi bağımsız hareket teknolojileri geliştiren WeWalk girişimi temmuzda Amazon tarafından 26 ülkeden 1800 girişimi geride bırakarak yılın girişimi seçildi.

Global bir iletişim kampanyası

Ağustos ayındaki Tokyo Paralimpik Oyunları ile beraber Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından global WeThe15 hareketi başlatıldı. 10 yıl sürecek iletişim kampanyası ve hareket kapsamında istihdamdan kültür sanata kadar birçok alanda engellenen bireylerin topluma eşit katılımına yönelik yerel aktörler ile faaliyetler yürütülecek.

Paralimpik Oyunları

Eylül başında son bulan Tokyo Paralimpik Oyunları 15 madalya ile şu ana kadar en çok madalya kazandığımız Paralimpik Oyunları’ydı. Kadın millî golbol takımı ve para masa tenisi branşında Abdulllah Öztürk altın madalya kazanan sporcularımız oldu.

“Kapsayıcı” bir COP

Kasımda son bulan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konfernası’nın 26’ncısı engellilik ve erişilebilirlik konularının konuşulduğu ilk COP oldu. Öte yandan konferans, erişilebilirlik açısından sınıfta kaldı. Konu hakkındaki detaylı yazımızı okumak için tıklayın.

Marvel’ın sağır süper kahramanı

Kasımda vizyona giren Eternals’da sağır aktrist Lauren Ridloff tarafından canlandırılan Makkari, Marvel filmlerinin ilk sağır süper kahramanı oldu. Sağır çocukların da kendilerini süper kahraman olarak hayal edebilmesi için bunun önemli bir adım olduğunu söyleyen Ridloff, kapsayıcılık için daha çok yol almamız gerektiğini de ekliyor.

Avrupa’nın erişilebilir şehirleri

Her sene aralık ayında verilen European Access City Awards’ın bu seneki sahibi Lüksemburg kenti oldu. Lüksemburg üzerine yazdığımız yazıyı okumak için tıklayın.